BlogAz elmaradhatatlan savanyú sörök

2020.06.29.
https://thebeeracademy.hu/wp-content/uploads/2020/06/savanyu-sorok-1280x1262.jpg

A népszerű craft sörtípusok között mára megkerülhetetlenné váltak a „savanyúk”, vagyis a különböző sour ale-ek.

Tudtad, hogy eredetileg hatféle savanyított sör létezett? A berliner weisse, a flamand vörös ale, a flamand barna ale, a lambic, a gueuze és a gyümölcsös lambic.

Közös bennük, hogy a különböző savanyító mikroorganizmusok játsszák bennük a főszerepet. Ezek a sörtípusok régen nagyon elterjedtek voltak Németország, Belgium, Hollandia és Franciaország bizonyos területein.

Nagyjából a 19. század közepéig a savanyú sörök sokkal elterjedtebbek voltak mint ma. Ennek legfőbb oka pedig az, hogy akkoriban nem ismerték azokat a gombákat és baktériumokat, amelyek a savanyodást előidézik, tehát nem tudhatták mitől lettek a főzetek fanyar ízvilágúak.

Persze ma már a sörfőzők uralják a mikroorganizmusok működését a főzdében, így eljöhetett az ideje a szándékosan, de kontrolláltan savanyított sörök divatjának. Ma már rengeteg savanyú sör készül, amelyeket leginkább valamilyen gyümölccsel ízesítenek. De vannak ennél is tovább gondolt változatok, amelyekre mi is igyekszünk minden tanfolyamon akár több példát is mutatni.