A HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyamain minden alkalommal igyekszünk néhány, a kiválasztott sörökhöz tökéletesen illő, speciális fogást mutatni nektek. A legtöbb ételt – csakúgy, mint a legtöbb sört – a kóstolóról-kóstolóra változtatjuk. Így egyrészt nekünk is izgalmasabb a munkánk, másrészt mindig friss, szezonális alapanyagokból tudunk dolgozni, illetve rendre tudunk mutatni olyan újdonságot a hallgatóknak, amelyet sok esetben nálunk kóstolnak először.
A karamellizált körte és a Hara’Punk Brewing Son of a Bitch dupla IPA mégis talán mindegyik sörkóstolónkon szerepet kapott, egészen egyszerűen azért, mert – minek szerénykedjünk – tökéletes párosnak gondoljuk. 🙂 A visszajelzések alapján egyébként ti is, ezért most megmutatjuk a receptjét!
Készítsétek el otthon is!
Hozzávalók 4 fő részére:
- 2 egész körte
- 80-100 g kéksajt
- 200 g cukor
- 1 kezeletlen héjú (vagy bio) citrom
- 4 egész szegfűszeg
- 1 kis rúd fahéj
- 1 kávéskanál só
- 1 liter víz
- 1 marék pirított dió
- 2 evőkanál porcukor
- kicsi olaj vagy vaj
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A vizet, cukrot, fűszereket és a sót forraljuk össze. A körtéket hámozzuk meg, majd tegyük a gyöngyöző vízbe és kb 10-15 perc alatt főzzük fogkeményre.
A körtéket szedjük ki a vízből, tegyük félre, majd a fűszeres főzővizet forraljuk vissza annyira, hogy egy sűrű, már-már karamell-szerű szirupot kapjunk.
A körtéket vágjuk ketté, szedjük ki a magházukat. Mártsuk őket porcukorba és forró olajon, vagy vajon karamellizáljuk aranybarnára a vágott felüket.
Tálaláskor a magház helyet töltsük meg kéksajttal, szórjuk meg dióval és alaposan locsoljuk meg a sziruppal. Frissen őrölt borssal megszórva, és persze hozzá illő sörrel kínáljuk!
Fotó: Buza Virág I Inmotion