BlogDupla IPA mellé tökéletes: karamellizált körte kéksajttal és dióval

2020.03.25.

A HUBA – Hungarian Beer Academy sörtanfolyamain minden alkalommal igyekszünk néhány, a kiválasztott sörökhöz tökéletesen illő, speciális fogást mutatni nektek. A legtöbb ételt – csakúgy, mint a legtöbb sört – a kóstolóról-kóstolóra változtatjuk. Így egyrészt nekünk is izgalmasabb a munkánk, másrészt mindig friss, szezonális alapanyagokból tudunk dolgozni, illetve rendre tudunk mutatni olyan újdonságot a hallgatóknak, amelyet sok esetben nálunk kóstolnak először.

A karamellizált körte és a Hara’Punk Brewing Son of a Bitch dupla IPA mégis talán mindegyik sörkóstolónkon szerepet kapott, egészen egyszerűen azért, mert – minek szerénykedjünk – tökéletes párosnak gondoljuk. 🙂 A visszajelzések alapján egyébként ti is, ezért most megmutatjuk a receptjét!

Készítsétek el otthon is!

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 2 egész körte
  • 80-100 g kéksajt
  • 200 g cukor
  • 1 kezeletlen héjú (vagy bio) citrom
  • 4 egész szegfűszeg
  • 1 kis rúd fahéj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 liter víz
  • 1 marék pirított dió
  • 2 evőkanál porcukor
  • kicsi olaj vagy vaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

A vizet, cukrot, fűszereket és a sót forraljuk össze. A körtéket hámozzuk meg, majd tegyük a gyöngyöző vízbe és kb 10-15 perc alatt főzzük fogkeményre.

A körtéket szedjük ki a vízből, tegyük félre, majd a fűszeres főzővizet forraljuk vissza annyira, hogy egy sűrű, már-már karamell-szerű szirupot kapjunk.

A körtéket vágjuk ketté, szedjük ki a magházukat. Mártsuk őket porcukorba és forró olajon, vagy vajon karamellizáljuk aranybarnára a vágott felüket.

Tálaláskor a magház helyet töltsük meg kéksajttal, szórjuk meg dióval és alaposan locsoljuk meg a sziruppal. Frissen őrölt borssal megszórva, és persze hozzá illő sörrel kínáljuk!

 

Fotó: Buza Virág I Inmotion