BlogEgy igazi téli nagyágyú: a barley wine

2021.01.07.
https://thebeeracademy.hu/wp-content/uploads/2021/01/barley_wine.jpg

Minden sörtanfolyamunkon igyekszünk beilleszteni a kóstolósorba meghökkentő újdonságokat, klasszikus söröket, illetve a legnépszerűbb craft fajtákat, de ezek mellett rendre sor kerül néhány olyan nagyágyúra is, amelyeket általában ünnepnapokra tartogatnak a sörkedvelők.

Az egyik ilyen, minden alkalommal bemutatott fajta a barley wine vagyis árpabor. Ez a felső erjesztésű sörtípus a legtöbb főzdében a legerősebbre főzött tétel. Ez az a sör, amely a sokkal inkább szól az érlelésről és a malátás testről, mint a friss komlós aromákról.

Nagyon kevés olyan magyar sörfőzde van, amely rendszeresen készít árpabort, inkább téli, olykor vintage kiadásokkal találkozhatunk. Ennek oka az, hogy egyrészt kevesen fogyasztják ezt az igen összetett sört, illetve a barley wine remekül érlelhető. Az évek során ugyanis izgalmasan változik a sör aromatikája, a malátás ízek átadják a helyüket az aszalt gyümölcsökre, sherryre emlékeztető jegyeknek.

Az árpabor jellemzően pale ale malátából készül, karamell malátával, de előfordul, hogy valamennyi pörkölt maláta is kerül a keverékhez. Altípustól függően leginkább angol komlókkal szokás dolgozni, de természetesen vannak amerikai komlókkal készülő árpaborok is. Az élesztő szintén ezekről a területekről származik, esetleg Belgium lehet még a forrás.

Általában sötétebb árnyalatú sör, de inkább borostyán, mint fekete. Habja kevés van, ellenben az illata annál intenzívebb. Malátás, megjelenik benne a karamell és az asztalt gyümölcsök is. Jellegzetesen magas alkohol tartalmú, ízgazdag, intenzív élményt nyújt. Egy-egy jól sikerült barley wine rendkívüli élményt nyújt, érdemes megismerni minél többfélét!