BlogÍgy kóstolj sört, ha minden ízt és aromát érezni szeretnél benne!

2020.07.09.
https://thebeeracademy.hu/wp-content/uploads/2020/07/profi-sorkostolas.jpg

Egy-egy jó kis baráti sörözés közben nem szokás tudományosan vizsgálni a sört, sokkal inkább az élvezeté és a dumálásé a főszerep. Hogyha viszont olyan helyen jártok, ahol izgalmasabb a sörkínálat, nem árt, hogyha az első két-három kortynál odafigyelsz a sörödre. Hidd el, megéri!

Egy-egy figyelmesebben elfogyasztott sör lényegesen növeli az összejövetel élvezeti értékét, pláne akkor, hogyha egy izgalmasan komlózott IPA-ról, fűszeres witbierről vagy bármilyen, kicsit szokatlanabb összetevőkből álló sörről van szó. Különleges, ahogy feltárulnak az illatok, fejlődik a pohárban az ital, ahogy megjelennek a korábban nem tapasztalt aromajegyek, illetve az, hogy a végén milyen lecsengés követi a sört.

Ahhoz, hogy ezeket hatékonyan tudd megfigyelni, érdemes az alábbiak szerint kóstolni:

  1. Ha van rá lehetőséged, vizsgáld meg a sört, még a kóstolás előtt, fehér vagy világos felület előtt. Úgy látszik majd leginkább, milyen színe van pontosan, illetve a habot is így tudod alaposabban megnézni.
  2. Némi – aromákat felszabadító – lögybölés után szippants bele a sörbe többször, röviden. Már érezni is fogod az elsődleges illatjegyeket.
  3. Csak ez után jön a kóstolás, előbb egy kis korttyal, amelyet rögtön le is nyelhetsz, majd ezt követheti egy nagyobb. Ekkor jött el az ideje jól megforgatni, „megrágni” a szádban a sört, hogy mindenhová jusson – így érzed majd a legtöbb ízt és aromát.
  4. A sör lenyelése után figyelj az utóízére is, hiszen vannak olyan illatok és ízek, amelyek érzékeléséhez hosszabb idő kell!

Egészségedre! 😉