BlogTapasztalatok az első sörgasztro tanfolyam után

2022.03.31.
https://thebeeracademy.hu/wp-content/uploads/2022/03/huba-sorgasztronomiai-tanfolyam.jpg

Hosszú előkészülődést követően március végén megtartottuk az első HUBA Sörgasztronómiai tanfolyamot, amelyen tizenegyféle sört és kilencféle ételt kóstolhattak a résztvevők.

A sör-étel párosításokat egyébként már jó előre elkészítettük és elpróbáltuk, így abban biztosak voltunk, hogy azok nagyszerűen működnek majd – mégis csak ez áll az egész tanfolyam középpontjában. Közvetlenül a kurzus előtt már csak olyanokon dilemmáztunk, hogy mennyire kell belemennünk a sörfőzés menetének ismertetésébe, és mennyit kell beszélni az egyes sörtípusok fontosabb alapanyagairól. Végül úgy döntöttünk, hogy erre valamelyest mindenképp szükség van, hiszen utóbbiak, és a sörkészítési eljárások is jócskán befolyásolják a végtermékek ízvilágát.
A tanfolyam felépítése jelenleg a következőképp alakul – ezeken a pontokon tervezünk végigmenni a jövőben is, noha a sorrend és a hangsúlyok könnyen lehet, hogy változnak majd.

Egy köszöntő sör mellett átbeszéljük a sörkóstolás menetét, majd a sörfőzés és az alapanyagok jönnek, hogy utána – összefüggésben az előzőkkel – rátérhessünk a sörök klasszikus íz- és illatjegyire.

Ezt követi az egyik legizgalmasabb rész, amikor a sör-étel párosítási koncepciókat vizsgáljuk meg, elméleti és gyakorlati oldalról is. „Frisstítő”, kontrasztos, „kiemelő”, „puhító” és kiegészítő párosítások kóstolása után pedig a sörök felszolgálásának módjairól, a megfelelő poharakról és fogyasztási hőmérsékletekről esik szó.

A sok elméletet megint egy kis gyakorlat követi: végre jönnek a teljes fogások: egy mexikói ételhez német pilseni, rozé kacsamellhez trappista sör, grillezett zöldségekhez pedig porter párosul.

Az íz- és aroma érzékelésének elmélete után a fontosabb sör- és gasztronómiai kultúrák bemutatása következik, majd újabb gyakorlati tapasztalatszerzésre nyílik lehetőség: sör redukciókat kóstolunk, természetesen párban azokkal a sörökkel, amelyekből készültek. Ez nagyon jó lehetőség arra, hogy megvizsgáljuk, mit tesz a hőkezelés bizonyos sörtípusokkal, és ennek örvén a sörrel történő főzésről is beszélgetünk.

A tanfolyam vége felé persze a desszert sem maradhat el, ahogy az sem, hogy általánosságban beszélgessünk a desszertsörök szerepéről, valamint arról, milyen sörök működhetnek jól édességek kísérőiként.

Sörgasztronómiai képzésünket egyébként alapfokú és haladó kurzusaink kiegészítéseként ajánljuk. Ha saját képzési programodba illesztenéd, az alapfokú, vagy az alap- és középfokú sörtanfolyamunk után gyere a gasztrózni! 🙂